We zijn allemaal spirituele gidsen voor onszelf en voor elkaar

Charlotte Rørth

Meer | Persoonlijke ervaringen

We zijn allemaal spirituele gidsen voor onszelf en voor elkaar

Charlotte Rørth

Meer | Persoonlijke ervaringen
[origineel]

Hoe kunnen pastores mensen van vandaag helpen te leven met een plotseling of twijfelachtig geloof

Laat in de middag van 9 december verscheen er een WhatsApp-bericht op mijn telefoon.

Normaal zou ik op zondag niet op mijn telefoon kijken of er berichten zijn, maar die donkere dag deed ik dat terwijl ik kerstcadeaus inpakte en met mijn zus in Kopenhagen heen en weer schreef over de aanstaande feestdag.

De boodschap was kort: don Fernando Nieto was overleden.

De 93-jarige aalmoezenier in de Kapel van Onze Verlosser, La Capilla de El Salvador, in Úbeda, Spanje, was al bijna tien jaar een van mijn naaste adviseurs en gidsen en het is niet te veel om te zeggen dat ik aan hem mijn mentale en geestelijke gezondheid dank.

Toen ik op woensdagmiddag 25 februari in 2009 op een van de banken in zijn sacristie achter de kapel zat, had ik een 20 minuten durend visioen van Christus. Hij stond op een onverharde weg in een warme vallei met olijfbomen in een blauwe tuniek en sprak tegen me in een taal die ik niet verstond.

Maar zijn blik op mij had geen woorden nodig om begrepen te worden. Hij liet me zien dat hij beminde om geen andere reden dan mijn bestaan. Hij liet me niet zien dat ik speciaal was, noch dat ik iets speciaals moest doen om van hem te houden. Bestaan was genoeg.

Daarom was de blik niet voor mij bedoeld, maar voor de hele mensheid.

Toen dit gebeurde in de sacristie van Don Fernando, voelde ik de drang om met hem te praten.

Ik was niet gewend om met priesters te praten. Ik was in die tijd wat wij in Denemarken een culturele christen noemen. Ik was lid van de Deense Gemeenschappelijke Kerk, de protestantse lutherse / evangelische Folkekirken omdat ik het eens was met de waarden van de religie, niet omdat ik een geloof aanhing. Ik zag religie en geloof als hetzelfde, als een constructie die door mensen is gemaakt om onszelf te dwingen betere personen te zijn en niet alleen om ons te concentreren op onszelf en onze materialistische behoeften.

Ik ging naar Don Fernando drie maanden na mijn eerste ontmoeting met Jezus.

Hij was erg terughoudend om me te zien en wilde me maar vijf minuten gunnen, had hij gezegd tegen mijn goede vriend, Andrea Pezzini, die de afspraak namens mij maakte.

Toen ik hem op een avond in mei 2009 voor de late mis ontmoette, was hij aanvankelijk onvriendelijk, bijna agressief. Maar toen ik hem vertelde over de 20 minuten in zijn sacristie, veranderden zijn ogen, hij glimlachte, pakte mijn handen, zegende me en zorgde vanaf die dag voor me.

Sindsdien reisde ik elk half jaar naar Úbeda en heb ik diepe gesprekken met hem gehad. Eigenlijk duurden ze nooit lang, en sommigen gingen nauwelijks over geloof. Woorden waren niet altijd nodig, maar als ik met een vraag zat, wist ik dat hij zou luisteren naar alles wat me dwarszat.

Hij was daar.

Tien jaar lang heeft hij als een vaste grond onder mijn geloof bestaan als drager van een tweeduizend jaar oude wijsheid en traditie.

Toen hij in december stierf, had hij me zo diep geholpen dat ik me niet verloren voelde.

Ik voel me thuis waar ik ook ben. Hij hielp me mijn geloof in mijn ziel, mijn hart en mijn lichaam te dragen en maakte het mogelijk ermee te leven waar ik – en hij – ooit zullen zijn.

Naast de eerste en later een tweede ontmoeting met Jezus heb ik een reeks sterke en erg verrassende spirituele ervaringen gehad. Mijn geloof was diep en stabiel, maar ik wist niets over hoe ik met zo’n absoluutheid moest leven, noch met de zekerheid van het bestaan van God en zijn Zoon.

Ik zou dat niet hebben geleerd zonder de vrijgevigheid, kennis, hard werken, zorgzaamheid en vele gesprekken met Don Fernando en andere veelsoortige spirituele metgezellen, die allemaal nodig waren en allemaal de steun van de kerk nodig hadden.

Als ik niet de vrijgevigheid van zovelen had ontvangen, zou ik misschien hebben geleden onder wanhoop, psychische aandoeningen en eenzaamheid waar velen aan lijden nadat ze ervaringen zoals de mijne hebben gehad of op andere manieren verdwaald zijn geraakt op het pad van het geloof.

Na tien jaar als professional grondig met geloof en spiritualiteit te hebben gewerkt, hoop ik dat ik wat kennis kan doorgeven die van nut kan zijn.

  1. De stille gidsen zijn die gevonden in boeken.

Voor mij waren de belangrijkste Teresa van Avila en Sint-Jan van het Kruis en andere mystici, die hun eigen leven hebben opgeschreven, levend met het ervaren van God. Lezen vertraagt me en dwingt me stil te zitten en te reflecteren.

Lectio Divina is een manier van lezen die ik waardevol vond om te hebben geleerd.

De Bijbel lezen en dagelijks mediteren over een tekst is ook een manier om mezelf te verankeren in een religie die niet alleen iets is dat ik zelf creëer, maar ook een diepgewortelde gemeenschap is.

Mensen inspireren om te lezen en te lezen in cirkels, ritme, in Lectio Divina of hardop tegen elkaar, is voor mij een enorm waardevolle les om door te geven.

Het gesprek met de stille gidsen kan worden geopend door de kerk met bibliotheek, met aanbevelingen, in de preken, met de kinderen.

  1. De mede-zwervers zijn misschien op een later moment belangrijker dan aan het begin van de geloofsreis.

Het faciliteren van contacten tussen gelovige mensen zou een belangrijk onderdeel moeten zijn van de pastorale zorg van vandaag.

Ik ga naar de zondagdienst in mijn kerk, Budolfi of andere kerken als ik reis. Ik voel me altijd thuis.

Ik ben lid geworden van een bijbelstudiegroep waar we twee keer per jaar samenkomen voor retraites met stilte en Lectio Divina, en voor gesprekken over ons leven en geloof. De groep wordt geleid door een voorganger en dat vind ik een noodzaak. Een groep kan verdwalen als ze niet wordt geleid door een bekwaam en bewust persoon die niet op hetzelfde niveau meedoet als de anderen, maar de taak heeft om voor rust en te zorgen en te verzekeren dat iedereen kan worden gehoord.

Ik heb verschillende een-op-een relaties met mensen die ervaringen hebben gehad zoals de mijne en de uren met hen verhinderen dat ik me als van een andere soort voel. Het is een verademing om over je ervaringen te kunnen praten zonder dat je ze hoeft uit te leggen of te laten uitleggen.

Ik denk dat velen geluk zouden hebben als ze, net als ik, een zeer hechte band buiten mijn familie hebben. Andrea Pezzini was bij me toen ik Jezus ontmoette en heeft me verschillende keren zien stralen. Op die manier zijn mijn ervaringen de zijne geworden.

We praten over alles en zijn sterk afhankelijk en met elkaar verweven vanwege onze gedeelde ervaringen. Het respect waarmee we omgaan met de weg waarop we reizen, is hetzelfde en daar ben ik oprecht dankbaar voor.

Vriendschap wordt misschien niet geleerd, maar als we het hebben over de waarde van eerlijke nabijheid, worden we er misschien beter in.

Het gesprek met vreemden kan gemakkelijk worden gefaciliteerd door de kerk met koffie, misschien zelfs het ontbijt voor de zondagse preek, maar ook door bijbelstudiegroepen te organiseren met een open benadering of pelgrimswandelingen die andere mensen aan trekken dan het kerkgebouw.

  1. Het gezin is een noodzaak als het gaat om het leven met geloof in de seculiere samenleving van vandaag.

De noodzaak om thuis eerlijk te kunnen zijn, is duidelijk. In veel huizen zijn sommigen gelovig en sommigen niet.

Dat is niet het probleem.

De moeilijkheden nemen een bedroevende omvang aan wanneer zowel gelovigen als niet-gelovigen de behoefte voelen om de ander te veranderen. Het is geen taak die wij thuis moeten doen. Laat God dat werk doen en laat ons allemaal leven geleid door ons geloof.

Mijn man is geen christen, maar ons wederzijdse respect maakt ons huis echt liefdevol – en dat is in wezen de manier waarop elk huis zou moeten zijn.

Ik heb op geen enkel moment de behoefte gevoeld om iemand ervan te overtuigen dat ze ongelijk hebben als ze de wereld niet zien zoals ik. Ik heb het recht niet. De twee ontmoetingen met Jezus hebben me dat geleerd.

Het gesprek in de familie kan door de kerk op weg geholpen worden als pastoress zoekers helpen een manier te vinden om naast mensen te leven die anders zijn dan zij.

  1. Vreemdelingen kunnen een grotere hulp zijn dan gedacht.

Ik voelde me opgelucht te weten dat veel mensen soortgelijke ervaringen hebben gehad. Ik ken ze alleen als cijfers in statistieken, als lezers van mijn boeken of als toehoorders bij mijn lezingen.

Ze bieden elkaar ook troost.

Sinds mijn eerste boek in 2015 werd gepubliceerd, heb ik 300 lezingen gegeven voor meer dan 50.000 mensen in Denemarken en Noorwegen, ik ben opgetreden in tv-series, radioshows en er zijn veel artikelen over mij geschreven en al met al zijn van mijn boeken meer dan 70.000 exemplaren verkocht en zijn ze te vinden in bibliotheken in verschillende landen. De pure uitstraling van een poster aan de muur voor een lezing over mij of een interview op tv kan mensen al helpen zich minder vervreemd te voelen.

Het gesprek met vreemden is misschien zonder dialoog, maar het geeft veel mensen een stem in de gemeenschappelijke ruimte. Het kan door de kerk worden bevorderd door bijeenkomsten te organiseren, door in de media of in boeken te schrijven en door aanwezig te zijn waar mensen samenkomen.

  1. Iedereen moet zelf een spirituele gids zijn.

Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor anderen.

In het begin gebeurt het misschien niet, maar uiteindelijk moeten we allemaal anderen helpen.

Ik schreef het eerste boek toen ik een complete nieuwkomer in het geloof was. Dit maakte het boek toegankelijk voor andere nieuwkomers omdat ik niet deed alsof ik iemand anders was dan zij.

Ik deed niet alsof ik alle antwoorden had.

Dat doe ik nog steeds niet, want ik heb ze niet.

En ik denk dat, wetend dat dit een theologisch standpunt is, dat wij als mensen de antwoorden niet hebben.

God doet dat.

De nederigheid die dit me heeft gegeven, houdt me gezond. Het is ook wat ervoor zorgt dat mensen met me willen praten en mijn boeken willen lezen.

Ze hebben niet het gevoel dat ze aan een norm hoeven te voldoen of de Bijbel volledig moeten citeren of op een specifieke manier moeten handelen om over God te praten. Velen hebben terecht of niet, de indruk dat pastores mensen niet verwelkomen tenzij ze, net als schoolkinderen, hun huiswerk hebben gedaan.

Het gesprek met onszelf als gelovigen kan worden geholpen door pastores die opener spreken als mens en niet alleen als professional met een antwoord op welk onderwerp dan ook. Als de pastores zichzelf tonen als mede-zwervers, worden ze als zodanig gidsen waar we naar kunnen kijken. Dan kunnen we hopen dat ook wij een prachtig leven kunnen leiden met werk, gezin en geloof in gezamenlijke overvloed.

Over de auteur

Charlotte Rørth

Charlotte Rørth, Denemarken, (1962), journalist, auteur van “I met Jesus” (2015), “We met Jesus” (2017) en “Oh, my God, you’re right here” (2019), allemaal in het Deens, het eerste boek werd vertaald in zes talen, waaronder Nederlands en Duits.